Ekologiska matkassar minskar svinnet

Vi har blivit allt mer medvetna om den ohållbarheten som präglar våra matvanor idag. Ofta handlar vi efter jobbet, trötta och hungriga, stoppar på oss onödigt mycket socker och någon pastasås i halvfabrikat som sedan står och jäser i flera veckor i kylen. Att handla ekologisk matkasse innebär både ett ekologiskt urval, men också mindre svinn.

70 kilo matrester – per person. Så mycket mat slängs varje år i våra soptunnor. Mycket på grund av dålig planering, och en hög tilltro till bäst före-datumet. Det finns många sätt att minska matsvinnet på. Har du inte själv tid eller ork att planera dina måltider, låt hellre någon annan göra det åt dig. Fördelen med att köpa ekologisk matkasse är att dina måltider blir planerade i förväg, så att allt kan användas på bästa sätt. Det minskar svinnet, både i butiker och i hemmet.

Jämför ekologiska matkassar

En del ekologiska matkassar riktar in sig specifikt på att bara leverera ekologiska produkter. Andra låter dig göra urvalet själv. Sen finns det också de som går ännu längre och försöker jobba så närproducerat som möjligt. Fundera på vad som är viktigast för dig! Du kan också variera dina matkassar och inte bara prenumerera på en och samma. Jämför olika matkassar, de varierar både i pris och kvalitet.

Många menar att leveransen av matkassarna är dåligt för miljön. Det här beror helt på hur man räknar. Ofta kör bilarna runt med matkassarna och kör därför inte i onödan. Eftersom du minskar på svinnet, och undviker att köpa massa strunt när du är hungrig efter jobbet, kompenseras det. Eftersom svinnet är så pass stort finns det även förslag både i Norge och Sverige om att förbjuda matsvinnet på olika sätt. Många föreställer sig att svinnet sker i mataffärerna, men faktum är att svinnet till stor del uppstår i hemmet. 

Matkassen är ett bra sätt att minska svinnet på. Andra tips om att minska svinnet kan vara:

  • Laga mat på rester
  • Gör storkok som du fryser in i portionsförpackningar
  • Lukta – istället för att titta på utgångsdatumet

Fler tips hittar du på aftonbladet.se