Köksmaskinerna vi inte klarar oss utan

Raw food handlar om att äta mera ursprungligt. Men om vi ska vara helt ärliga så blir det betydligt lättare, och roligare, med bra prylar i köket. Den som vill äta raw flera dagar i veckan bör investera i några köksmaskiner av bra kvalitet.

De första människorna åt raw food. Men det hade inga elektriska apparater som kunde göra det enklare för dem. Det har vi idag, och för att få ut mesta möjliga av maten bör man använda dem. Har man följande i sitt kök kommer man att kunna tillreda god, spännande och aptitlig raw food.

Råsaftcentrifug

När råsaftcentrifugen utsågs till årets julklapp för några år sedan hånades detta på kultursidor och i sociala medier. Men råsaftcentrifugen är en mycket smart pryl. Med den kan man utvinna råsaft ur nästan vilka frukter och grönsaker som helst, vilket gör det enkelt att experimentera med olika smakkombinationer. Men man kan göra mer än dryck på detta sätt. Prova till exempel att tillverka råa soppor och såser i apparaten.

Mandolin

Här handlar det inte om instrumentet mandolin, utan om ett smidigt verktyg för att riva, skiva och strimla grönsaker, frukt och rotfrukter. För den som vill göra spaghetti av zucchini, som är något av en klassiker i raw food-sammanhang, är mandolinen ett måste.

Stavmixer med tillbehörStavmixer

Vi äter lika mycket med ögonen som med munnen, och hur vi uppfattar maten handlar inte bara om smaken, utan nästan lika mycket om konsistensen. Det är viktigt att äta måltider som bjuder på variation i fråga om konsistens. Har man plats för en större matberedare, eller en blender, är det bra, men är man trångbodd kommer man långt med en stavmixer. Man kan köpa en mixer med okej kvalitet nästan var som helst, men mångas favoriter är modellerna från Bamix, företaget som uppfann stavmixern. De är till stor del gjorda i rostfritt stål, vilket uppskattas av de som vill undvika plast i matlagningen.

Torkugn

I Sverige går det inte att odla grönsaker året runt. För att kunna äta grönt och närodlat även på vintern måste man välja grönsaker som kan lagras länge, eller ta till konservering. Syrning och torkning är två gamla konserveringsmetoder, som dessutom ger livsmedlen en intressant smak. För syrning behövs egentligen bara väl rengjorda burkar, men för att torka grönsaker är det allra bästa en torkugn. En sådan går att ställa in betydligt mer exakt än en vanlig ugn, och har också en lägre maxtemperatur. Dessutom rymmer den mycket, vilket gör att man kan torka mycket på samma gång. Resultatet blir mycket bra.

Groddburk

Groddar är en stapelvara inom raw food, och gör det möjligt att äta färska livsmedel året runt. I varje kök bör det därför finnas en eller flera burkar för groddning. Man kan använda en vanlig glasburk och ett finmaskigt nät, eller köpa en burk som specialtillverkats för ändamålet. Fördelen med det senare är att det finns burkar med flera våningar, som gör det möjligt att grodda flera typer av frön på samma gång, utan att ta så mycket yta i anspråk.