Ny svensk skräck på tv

De senaste åren har en skräckvåg sköljt över världen, och Sverige har inte varit något undantag. Snart har en ny svensk serie premiär, som handlar om några ungdomar på en övergiven skidanläggning.

Sedan millennieskiftet har vi haft en skräckvåg. Den började med asiatiska filmer, som The Ring och One Missed Call, och har fortsatt med filmer och serier som ofta inspirerats av lokala och nationella myter och traditioner. American Horror Story, första säsongen av True Detective och kanske också Pride and Prejudice and Zombies är alla exempel på detta.

En av de mest klassiska skräckfilmerna är Stanley Kubricks The Shining, som utspelar sig på ett stängt hotell, som sägs vara byggt på en indiansk begravningsplats. Kanske är det Kubricks förtjänst att en stängt hotell känns som en idealisk miljö för skräck. Nu kommer en svensk version.

Snart har Svartsjön premiär på TV3. Det är en nordisk samproduktion som utspelar sig på ett fjällhotell med tillhörande skidbackar, som aldrig öppnade och stått övergiven i 20 år efter att ett mord begicks där. Det låter ju onekligen lite likt The Shining, Dessutom tillsätter man element från de nordiska sagorna, så vi kan nog vänta oss en blandning av Kubricks klassiker och mer sentida svensk folkskräck som Jordskott.

Teamet

Tittar man på rollistan, och tänker på att serien utspelar sig på en skidanläggning, kan man också dra paralleller till Ruben Östlunds Turist. I rollistan hittar man skådespelare från Sverige, Norge och Danmark, bl.a. följande namn:

  • Filip Berg som spelar huvudrollen som rikemanssonen Johan, som är spekulant på att köpa skidanläggningen.
  • Valter Skarsgård, som spelar Johans lillebror Lippi.
  • Sarah-Sofie Boussnina, som synts i Bron.
  • Nils-Ole Oftebro, från Norge.
  • Henrik Schyffert, som dyker upp i en biroll som pensionerad polis.

För manuset står Moa Herngren, Ulf Kvensler, Jonathan Sjöberg och Peter Arrhenius. Jonathan Sjöberg har även regisserat, tillsammans med David Berron. Mer om serien finns att läsa här.