Probiotikan trendigast 2018

Bakterier som gynnar en god tarmflora börjar bli en riktigt het fråga för många. Inte minst eftersom probiotikan även möjliggör en diet som inte utesluter ost och vin…! För det är fermenterade produkter som är hetast 2018.

Vi har tidigare skrivit om den trendiga matkassen som sparar både tid, pengar – men faktiskt också svinn. För det är ledorden för mattrenderna 2018. No waste och stadig hälsa med propbiotika! Probiotika är helt enkelt goda bakterier som är bra för magen. Vi har varit där och snuddat förut, men i år kommer fler kaféer servera kefir till frukost och kimchi som side dish till någon kikärtsröra.

Det koreanska köket är med sin kimchi fortsatt starkt och även om många av oss hunnit tröttna på kombuchan kommer den fortsätta vara en trenddryck även i år. Många har inte hunnit ikapp ännu och det jästa kommer få finnas kvar ett tag till.

Det finns massvis med fördelar för den som får i sig bra mängder probiotika. Minskad risk för inflammatoriska tarmsjukdomar, förbättrat näringsupptag, bättre andedräkt, stärkt immunförsvar, minskade negativa tankar… Listan kan göras lång. Läs hela här.

Speglar en svunnen tid

Den jästa matens frammarsch i våra västerländska kök beror först och främst på att de är en bra kombination av goda smaker och att de är hälsosamma. Men de speglar också en tid då inget fick slängas; allt skulle tillvaratas och tillagas. Och det går hand i hand med vår svinndebatt. Vi vill återanvända och bevara saker, och blir mer och mer skeptiska till vårt eget och restaurangernas svinn.

Dessutom kanske det är ett omedvetet svar på den antibiotikapanik som drabbat världen efter uppkomsten av allt fler multiresistenta bakterier. Dags att få lite balans i tillvaron, verkar det som. Varför inte prova göra något själv? Det behöver inte vara svårt.