Rawfood-dieta smart

Rawfood är en diet och kosthållning som har slagit stort i Sverige. Men hur funkar egentligen rawfood och vad kan vara bra att veta om man vill pröva?

Rawfood är inte bara en hälsotrend, det är även ett ypperligt sätt för att gå ner i vikt. Men det gäller också att dieta på ett smart sätt så att du får i dig det som du behöver. 

Komplettera med det som du inte får i dig

Det finns en djungel av rawfood som du kan äta, men tänk över hur strikt du vill vara. Det gäller att hitta sin egen väg med rawfood och se vad som kan fungera för just dig, samt att komplettera med vitaminer och mineraler som du inte får i dig via kosten. I GP kan man läsa att du får i dig mycket nyttigheter genom icke-tillagade grönsaker, men du kan få brist på bland annat D-vitamin och nyttiga fettsyror som finns i tillexempel fisk. Men det behöver inte vara så svårt att få i sig detta, testa att äta kosttillskott från Vitaepro och eventuellt andra kompletterande vitaminer.

Optimera näringsintaget

Rawfood kännetecknas av ren och vegansk mat, som inte får upphettas över 42 grader. Men man måste inte vara vegan för att testa, det går att äta kött och fisk till viss del. Den begränsade upphettningen av maten beror på att viktiga näringsämnen inte ska försvinna under processen och det är inte alltid helt lätt att smälta mängder av hårda, råa grönsaker bland annat. I en artikel från Sveriges Radio står det att mixrar ofta används i rawfood matlagning för att hjälpa tarmarna på traven.

”Du optimerar näringsintaget, men håller nere på kalorierna. Med rawfood får du i dig fibrer, vitaminer och mineraler, men slipper konstgjorda ämnen, socker och onaturliga sötningsmedel”, säger Erica Palmcrantz Aziz till Expressen.