Trendiga Ketogen-dieten

En ny diet vid namn Ketogen-dieten börjar bli allt mer populärare att använda för viktminskning och liknar LCHF men i en mer harcore-variant – men Ketogen-dieten är egentligen inte en bantningsdiet utan en kosthållning som kom av att man använde den som en metod inom epilepsibehandling.

Det finns många sätt att dieta smart på och en ny trendig diet som allt fler testar på är Ketogen-dieten som från början togs fram som en metod att behandla epilepsi med. Men vad är detta för diet då? Enkelt förklarat kan man säga att det är en hardcore-variant av LCHF dieten då denna, liksom LCHF, bygger på att man äter mer fett i sin kosthållning. Men att säga att denna diet är ny är tämligen felaktigt, vad som är nytt r att den börjar bli så utbredd och populär som den är idag, för sanningen är att kosthållningen faktiskt upptäcktes för över 100 år sedan som ett lindrande mot epilepsi för att lugna hjärnaktiviteten. Konkret går det ut på att man utesluter kolhydrater och minimerar sitt intag av protein för att istället fokusera på fettmaxad kost som gör att ens kropp hamnar i ett speciellt metaboliskt tillstånd. Det är detta tillstånd som kan göra inverkan på epilepsipatienter genom att lindra symptomen från sjukdomen, men man ska vara väl medveten om att det inte fungerar för alla epilepsipatienter utan r något som varje person med sjukdomen bör testa på i samråd med sin läkare och inte på egen hand. Men precis som Göteborgs Posten skriver så används Ketogen-dieten också för andra syften – till exempel att använda den för att försätta hela sin kropp i vad som kallas ketos som en ganska så extrem bantningsmetod.

Ketogen-dieten som bantningsmetod

Vad denna diet gör är att man försätter kroppen i ett slags svälttillstånd och gör att levern bildar vad som heter ketoner vilka är en form av bevis på att kroppen förbränner fett istället för att förbränna kolhydrater. Konkret handlar dieten, precis som LCHF, om att äta lite kolhydrater och mer fett, men är lite mer strikt i sin utformning. Man är till exempel mer restriktiv med sitt intag av protein för att på så vis optimera mängden ketoner i blodet. Viktigt att tänka på om man vill testa denna är dock att först konsultera en dietist eller läkare, dieten passar sig nämligen inte för alla och bör inte ätas under en väldigt lång period. Däremot går att göra dieten under några veckor, avbryta den och sedan hoppa på den igen – det ger samma resultat.